Rechtsgrond instandhoudingsbeleid hersteld

15-02-2017

Op 27 januari 2017 werd het decreet afgekondigd waarmee de bepalingen inzake het instandhoudingsbeleid opnieuw worden ingevoerd in het natuurdecreet. Die bepalingen waren vernietigd door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 28 april 2016. De reden voor de vernietiging was niet de wijze waarop het instandhoudingsbeleid zelf vorm krijgt, maar wel het feit dat niet is voorzien in een vorm van voorafgaande inspraak voor het publiek.

Met het decreet van 27 januari 2017 is de oorzaak van de vernietiging verholpen. Het gaat om meer dan een loutere herinvoering van de destijds vernietigde bepalingen. Er is ook voorzien in een openbaar onderzoek. Het Natura 2000-programma, de verschillende managementplannen Natura 2000 en een programmatische aanpak ter vermindering van een bepaalde milieudruk, zullen eerst voorlopig worden vastgesteld door de Vlaamse Regering. Daarna volgt een openbaar onderzoek en tenslotte de definitieve vaststelling door de Regering.

Het decreet van 27 januari 2017 is, voor alle duidelijkheid, geen nieuw natuurdecreet. Het is louter een wijzigingsdecreet, waarmee het natuurdecreet van 21 oktober 1997 wordt aangepast.

Het gevolg van het decreet van 27 januari 2017 is dat het instandhoudingsbeleid juridisch weer op de rails staat. De plannen en programma’s inzake het instandhoudingsbeleid kunnen vanaf nu dus formeel worden vastgesteld. Dat zal in de eerste plaats gebeuren voor het Vlaams Natura 2000-programma. In een latere fase gebeurt dat met de managementplannen Natura 2000. De daarbij gehanteerde timing zal gebeuren conform de beslissing van de Vlaamse Regering van 30 november 2016. Om deze te halen zal de Vlaamse regering het Vlaams Natura 2000-programma zo snel als mogelijk voorlopig vaststellen. Voor de managementplannen Natura 2000 moet de concrete planning nog gemaakt worden.